+30 28210 99335   +30 6944372927

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

GLOBALGAP

Το σύστημα GLOBALGAP είναι ένα πρότυπο ποιότητας που αναφέρεται στην αγροτική παραγωγή με εφαρμογές κατά ενότητες για διαφορετικές ομάδες προϊόντος, που εκτείνεται από την παραγωγή φυτών και ζωικού κεφαλαίου έως την παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού φυτών και σύνθετων ζωοτροφών.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρότυπο GLOBALGAP μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε συλλογική βάση από Ομάδες Παραγωγών, είτε σε ατομική βάση από μεμονωμένους παραγωγούς, με επιστημονική υποστήριξη και παρακολούθηση από επιβλέποντα τεχνικό σύμβουλο.

Ποια είναι τα οφέλη;

Η εφαρμογή του προτύπου έχει μία σειρά από θετικές επιδράσεις όπως:

α) την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων
β) βελτίωση της φήμης του αγρότη/επιχείρησης με την εφαρμογή περιβαλλοντικών κανόνων που περιέχονται στο πρότυπο
γ) ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αγρότες που δεν είναι πιστοποιημένοι, διότι η ύπαρξη διεθνούς αναγνωρισμένης πιστοποίησης αποτελεί προϋπόθεση για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού
δ) αύξηση του πελατολογίου των αγροτών στην εγχώρια αγορά καθώς η πιστοποίηση τείνει να είναι απαραίτητο προαπαιτούμενο και από τους έλληνες έμπορους.

Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης;

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει δύο σκέλη.

α) την εγκατάσταση του προτύπου ποιότητας και

β) την πιστοποίηση του από Φορέα Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που επιθυμεί να πιστοποιηθεί με κάποιο πρότυπο ποιότητας πρέπει να συνεργαστεί με ένα σύμβουλο ποιότητας που θα την καθοδηγήσει στην εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου ποιότητας.

Ένας μεγάλος αριθμός Φορέων Πιστοποίησης έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για την έκδοση πιστοποιητικών ποιότητας προς τις επιχειρήσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία , εφαρμοστεί δηλαδή το σύστημα ποιότητας, καλείται ο Φορέας Πιστοποίησης να κρίνει το κατά πόσο η επιχείρηση συμμορφώνεται με τις νομοθετικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, να επιθεωρήσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και να αξιολογήσει την εν γένει εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

Εάν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό τότε εκδίδεται το πιστοποιητικό ποιότητας από το Φορέα Πιστοποίησης. Σε περίπτωση που εντοπιστούν αποκλίσεις τότε η επιχείρηση προβαίνει στις απαιτούμενες διορθώσεις και γίνεται επαναξιολόγηση από το Φορέα Πιστοποίησης.
Το πιστοποιητικό ισχύει για ένα χρόνο με την προϋπόθεση πως θα καλύπτονται οι απαιτήσεις του προτύπου GLOBALGAP και αυτή η συμμόρφωση θα επιβεβαιώνεται από το Φορέα Πιστοποίησης με ετήσιες αξιολογήσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για πιστοποιηθεί μια επιχείρηση;

Ο χρόνος που απαιτείται για την εγκατάσταση και πιστοποίηση σχετίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζόμενων, τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως απαιτούνται να γίνουν στις υποδομές της επιχείρησης (κτιριακά, εξοπλισμός κτλ) και σε τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες. Πρωτεύων προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή ενδεχόμενη νόμιμη απαλλαγή έκδοσης. Σε μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στις υλικοτεχνικές υποδομές και καλύπτουν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα ο χρόνος κυμαίνεται από 1 ως 4 εβδομάδες.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ AGRO 2-1 & 2-2

Τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 έχουν εκπονηθεί από τον AGROCERT (ΟΠΕΓΕΠ) και περιγράφουν τις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται μία αγροτική εκμετάλλευση προκειμένου να πιστοποιηθεί για την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Το πρότυπο AGRO 2-1 περιλαμβάνει τις γενικές απαιτήσεις που μπορούν να επιθεωρηθούν αντικειμενικά, με σκοπό την πιστοποίηση του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Το πρότυπο μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε γεωργική εκμετάλλευση ανεξάρτητα από το είδος της παραγωγικής της κατεύθυνσης.

Το πρότυπο AGRO 2-2 περιγράφει τις τεχνικές και νομικές απαιτήσεις προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται μια γεωργική εκμετάλλευση ώστε να αποδεικνύεται η ικανότητα της να εφαρμόζει σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2, εφαρμόζεται είτε σε συλλογική βάση από Ομάδες Παραγωγών, είτε σε ατομική βάση από μεμονωμένους παραγωγούς, με επιστημονική υποστήριξη και παρακολούθηση από επιβλέποντα τεχνικό σύμβουλο.

Ποια είναι τα οφέλη:

Η εφαρμογή των προτύπων επιδρά θετικά ως προς:
α) Την αειφορία του εδάφους
β) Την ορθολογική χρήση νερού
γ) Το ασφαλές εργασιακό περιβάλλον
δ) Την αύξηση βιοποικιλότητας
ε) Την διατήρηση φυσικών πόρων
στ) Την αναβάθμιση τοπιού

Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης;

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει δύο σκέλη.

α) την εγκατάσταση του προτύπου ποιότητας και

β) την πιστοποίηση του από Φορέα Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που επιθυμεί να πιστοποιηθεί με κάποιο πρότυπο ποιότητας πρέπει να συνεργαστεί με ένα σύμβουλο ποιότητας που θα την καθοδηγήσει στην εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου ποιότητας.

Ένας μεγάλος αριθμός Φορέων Πιστοποίησης έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για την έκδοση πιστοποιητικών ποιότητας προς τις επιχειρήσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία , εφαρμοστεί δηλαδή το σύστημα ποιότητας, καλείται ο Φορέας Πιστοποίησης να κρίνει το κατά πόσο η επιχείρηση συμμορφώνεται με τις νομοθετικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, να επιθεωρήσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και να αξιολογήσει την εν γένει εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

Εάν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό τότε εκδίδεται το πιστοποιητικό ποιότητας από το Φορέα Πιστοποίησης. Σε περίπτωση που εντοπιστούν αποκλίσεις τότε η επιχείρηση προβαίνει στις απαιτούμενες διορθώσεις και γίνεται επαναξιολόγηση από το Φορέα Πιστοποίησης.

Το πιστοποιητικό ισχύει για τρία χρόνια με την προϋπόθεση πως θα καλύπτονται οι απαιτήσεις των προτύπων AGRO 2-1 & 2-2 και αυτή η συμμόρφωση θα επιβεβαιώνεται από το Φορέα Πιστοποίησης με ετήσιες αξιολογήσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για πιστοποιηθεί μια επιχείρηση;

Ο χρόνος που απαιτείται για την εγκατάσταση και πιστοποίηση σχετίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζόμενων, τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως απαιτούνται να γίνουν στις υποδομές της επιχείρησης (κτιριακά, εξοπλισμός κτλ) και σε τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες. Πρωτεύων προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή ενδεχόμενη νόμιμη απαλλαγή έκδοσης. Σε μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στις υλικοτεχνικές υποδομές και καλύπτουν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα ο χρόνος κυμαίνεται από 1 ως 4 εβδομάδες.