Η χρηματοδότηση του Αγροτικού ΕΣΠΑ (2014-2020)
- Την 2 Δεκεμβρίου 2015
- Αγροτικά, Επιδοτούμενα Προγράμματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει την ελληνική γεωργία για την περίοδο 2014-2020 συνολικά με 4,7 δις ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθούν περίπου άλλα 600 εκ ευρώ από την εθνική συμμετοχή οπότε συνολικά θα εισρεύσουν στην αγροτική οικονομία περίπου 5,5 δις ευρώ. Ξεκαθαρίζεται ότι η προγραμματική περίοδος έχει ονομαστική διάρκεια από το 2014 ως το 2020. Ουσιαστικά τα πρώτα προγράμματα θα προκηρυχθούν μέσα στο 2016 και θεωρητικά η προγραμματική περίοδος θα ολοκληρωθεί το 2022, με τη συνήθη τακτική της διετούς παράτασης που δίνει η Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η πρόθεση που υπάρχει είναι να εξοφληθούν πρώτα οι αγρότες που συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα που είχαν προκηρυχθεί τα προηγούμενα χρόνια όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, τα Βιολογικά, η απονιτροποίηση, προγράμματα μεταποίησης καθώς μικρά δημόσια έργα, τα οποία για διάφορους λόγους αποδείχθηκαν προβληματικά στην υλοποίηση.
Σε δεύτερο επίπεδο σκοπός του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν νέα προγράμματα μέσα στο 2016 όπου θα αυξήσουν τη ρευστότητα του αγροτικού τομέα (πρόγραμμα Νέων Αγροτών) καθώς και προκηρύξεις για Σχέδια Βελτίωσης καθώς και Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων.
Ταυτόχρονα εξετάζονται προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας –φράση που ακούγεται διαρκώς στις δομές του ελληνικού συστήματος διοίκησης αλλά με πολύ αργή πρόοδο- με ταυτόχρονη αύξηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
Βρίσκεται σε παράλληλες συζητήσεις η διαφοροποίηση της κατανομής των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπολογίζεται περίπου το 90% να κατανεμηθούν σε προκηρύξεις επιδοτούμενων προγραμμάτων και το υπόλοιπο 10% σε προγράμματα που επιδοτούν υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα των Γεωργικών Συμβούλων όπου ο αγρότης θα μπορεί να επιλέγει ένα πακέτο γεωργικών συμβούλων που θα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή. Σε περιοχές με κτηνοτροφία θα παρέχονται συμβουλές από κτηνίατρο, σε περιοχές με περιβαλλοντικά ζητήματα θα δίνονται συμβουλές με αντίστοιχο περιεχόμενο, ακόμα και φοροτεχνικές συμβουλές. Όλα αυτά βέβαια μένει τα δούμε στην πράξη.
Στις Ομάδες και τις Οργανώσεις Παραγωγών αγροτικών προϊόντων πρόκειται να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα ειδικότερα από τη στιγμή που έχει διαφοροποιηθεί το καθεστώς σύστασης τους, ενώ για τα LEADER φαίνεται ότι τα υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση και από άλλους πόρους από τη στιγμή που το εν λόγω πρόγραμμα ενισχύει και μη γεωργικές δραστηριότητες όπως η εστίαση, ο τουρισμός, το λιανεμπόριο.
Εν αναμονή των εξελίξεων, η Ελιά Μελετητική προσφέρει τη δυνατότητα σε αγρότες και τους φορείς αγροτικών δραστηριοτήτων, περαιτέρω συνεργασία και ενημέρωση στα αναμενόμενα αγροτικά προγράμματα.