Οι προοπτικές του Τουριστικού κλάδου για το 2016
- Την 25 Ιανουαρίου 2016
- ΕΣΠΑ, Τουρισμός
Το 2016 αναμένεται να είναι χρονιά αύξησης των επισκεπτών εξαιτίας της πρόβλεψης για μείωση των αφίξεων στη γειτονική Τουρκία, λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος που σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Ιανουαρίου, με θύματα 10 Γερμανούς τουρίστες και άλλους τόσους τραυματίες. Ο βομβιστής αυτοκτονίας, πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό, σε χώρο με έντονη τουριστική επισκεψιμότητα ακριβώς δίπλα από την Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Υπολογίζεται ότι η μείωση των αφίξεων προς την Τουρκία θα κινηθεί στο 20%. Σημαντικά αρνητική επίπτωση, στον τουρισμό της Τουρκίας αναμένεται να διαδραματίσει και η κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού από τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Οι Γερμανοί και οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν τον κύριο όγκο επισκεπτών της γειτονικής χώρας, η οποία είναι ο έκτος πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση η ξένοι επισκέπτες που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει κλίμα σταθερότητας και αίσθηση ασφάλειας. Για την ώρα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους σχετικά ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, σύμφωνα τουλάχιστον με το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) το 2015 ήταν μια χρονιά με αύξηση στις αφίξεις κατά 5,7% που σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 840.000 επιβάτες παραπάνω από ότι το προηγούμενο έτος. Το 63% των αφίξεων προέρχονταν από την αεροπορικής κίνηση ενώ το 34% προήλθε από τις οδικές πύλες εισόδου. Η μεγαλύτερη πύλη αφίξεων ήταν η Αθήνα, η οποία αύξησε κατά 767.000 τις αφίξεις, ήτοι 22,6% σε σχέση με το 2014.
Στο σύνολο της χώρας (εκτός Αθηνών) η αύξηση στις αφίξεις έφτασε στους 77.000 επισκέπτες. Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, (Ρόδος, Κως, Κρήτη) έκλεισαν σημείωσαν οριακές μειώσεις στις αφίξεις, οι οποίες προήλθαν πρωτίστως από τη σημαντική μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία. Το γεγονός όμως ότι η συνολική εικόνα δεν είναι τόσο αρνητική υποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών από άλλες χώρες και κυριότερα των προερχόμενων από την Ε.Ε. οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 11,1%.
Αντίστοιχα αυξητική τάση υπήρξε και στο τομέα των διανυκτερεύσεων οι οποίες κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2015 ήταν αυξημένες κατά 2,3% (166.000) σχετιζόμενες με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, ενώ το σύνολο των ταξιδιωτικό εισπράξεων διαμορφώθηκε σε 12,7 δις ευρώ αυξημένο κατά 6,6%. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 566 ευρώ.
Καθότι αναμένεται αύξηση στους επισκέπτες, είναι σημαντικό οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να είναι σε θέση να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή εξυπηρέτηση και κάλυψη των απαιτήσεων. Μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων, η προδημοσίευση του οποίου με τις επιλέξιμες δαπάνες βρίσκεται εδώ.
Για κάθε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε με την Ελιά Μελετητική συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας ή στα τηλέφωνα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.