Τεχνολογικές εφαρμογές στη γεωργία
- Την 20 Ιανουαρίου 2016
- γεωργία, τεχνολογία
Ενώ η γεωργία και το κυνήγι αποτελούν τα πρώτα ουσιαστικά ‘‘επαγγέλματα’’ του ανθρώπου, μιας και έπρεπε αρχικά να κυνηγήσει και στη συνέχεια να καλλιεργήσει για να τραφεί, με το πέρασμα των αιώνων και φτάνοντας στη σημερινή εποχή παρατηρούμε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας, έφερε μεν υψηλότερες παραγωγές (χρήση λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, οργάνωση και προστασία της αγροτικής παραγωγής, ανάπτυξη υβριδίων, η πρόγνωση του καιρού) αλλά από την άλλη στην παρούσα φάση παρατηρείται μια στασιμότητα.
Σίγουρα τεχνολογικές εξελίξεις υπάρχουν, το θέμα είναι κατά πόσο εφαρμόζονται στη χώρα. Πολλά ελληνικά πανεπιστήμια επινοούν μηχανισμούς οι οποίοι μπορούν να εφαρμοστούν στη γεωργία. Ηλεκτρονικά συστήματα και εφαρμογές που σχετίζονται προφανώς με τη χρήση Η/Υ καθώς επίσης κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ, μπορούν να συνδράμουν στην ορθολογικότερη διανομή και οργάνωση του χρόνου που απαιτείται να ξοδεύει ο αγρότης για τις καλλιέργειες του.
Μια απλή αναζήτηση στο ιντερνετ μπορεί να αναδείξει πολλές εφαρμογές οι οποίες έχουν τη χρησιμότητα τους, αναλόγως την κάθε περίπτωση.
Υπάρχουν για παράδειγμα εφαρμογές που ενημερώνουν τον αγρότη για το πότε πρέπει να ποτίσει την καλλιέργεια του ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, την υγρασία που καταγράφεται καθώς και τον όγκο νερού που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τα τελευταία ποτίσματα. Εξυπακούεται ότι δεν αρκεί μόνο το ‘‘κατέβασμα’’ της εφαρμογής στο κινητό αλλά και η τοποθέτηση αισθητήρων στο έδαφος και η σύνδεση με κάποιο μετεωρολογικό δίκτυο ώστε να υπάρχει διαρκής ενημέρωση του συστήματος, παρόλαυτα η ακρίβεια που παρέχεται είναι πολύ ουσιαστική.
Άλλες εφαρμογές βοηθούν στο να οργανωθεί με καλύτερο τρόπο η παραγωγή της επιχείρησης. Καταγράφονται όλες οι δαπάνες που γίνονται, καθώς υπάρχει σύνδεση της εφαρμογής με όλες τις επιχειρήσεις που ο αγρότης αγοράζει, είτε υπηρεσίες, είτε εξοπλισμό και τον ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για σε πιο σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της επιχείρησης του. Μην ξεχνάμε ότι αγρότης σημαίνει επιχειρηματίας, όπως έχει τονιστεί και σε παλαιότερο άρθρο.
Άλλες εφαρμογές ενημερώνουν τον αγρότη για το ποια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και σε ποιες ποσότητες, μπορεί να χρησιμοποιήσει ανάλογα με την καλλιέργεια και το είδος της προσβολής που υπάρχει όπως το http://plantpro.gr/.
Τελευταία δημιουργούνται τεχνολογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα με τη συνδρομή drones -εκείνων μικρών ιπτάμενων συσκευών που χρησιμοποιούνται για κατά κόρων για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο από τον ουρανό. Οι δράσεις αυτές σχετίζονται με την παρακολούθηση καλλιεργειών όπως φαίνεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες από το euronews. Τα drones με το να παρέχουν εικόνα από ψηλά δίνουν τη δυνατότητα να φανούν τυχόν προβλήματα στην καλλιέργεια που έχουν να κάνουν τόσο με προσβολές από μύκητες, βακτήρια όσο και από έντομα πχ δάκος.
Το πόσο χρήσιμο είναι για το καθένα αν χρησιμοποιήσει κάποια από τις παραπάνω εφαρμογές εξαρτάται από τις ανάγκες του ίδιου και των καλλιεργειών του. Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία υπάρχει και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του καθένα που θα τη χρησιμοποιήσει.
Για κάθε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε με την Ελιά Μελετητική συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας ή στα τηλέφωνα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.