ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
- Την 20 Νοεμβρίου 2015
- anergoi, epidotisi, άνεργοι, επιδότηση
Το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω το προγραμμάτων που θα προκηρυχθούν ανά περιόδους θα δώσει τη δυνατότητα σε ανέργους αλλά και σε νέους επιτηδευματίες/επιχειρηματίες που έχουν σε πρόσφατο χρονικό διάστημα προβεί σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να ενισχυθούν παρέχοντας ρευστότητα προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Η ένταξη ενός άνεργου πολίτη / νέου ελεύθερου επαγγελματία σε προγράμματα ενίσχυσης, μπορεί να γίνει αφού ο υποψήφιος πληροί μια σειρά από κριτήρια τα οποία αναφέρονται παρακάτω.
Βασικό κριτήριο σε αυτού του τύπου τα επιδοτούμενα προγράμματα είναι η εγγραφή του ενδιαφερόμενου στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. να έχει δηλαδή στην κατοχή του σε ισχύ, κάρτα ανεργίας κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα ή να κατείχε κάρτα ανεργίας πριν προβεί σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας πριν γίνει δηλαδή ελεύθερος επαγγελματίας. Υπάρχουν περιπτώσεις επιδοτούμενων προγραμμάτων όπου δεν είναι απαραίτητη η κάρτα ανεργίας, απαιτείται όμως η ύπαρξη άλλων ισοδύναμων εγγράφων (πχ βεβαίωση απόλυσης, απειλούμενοι σε ανεργίας κτλ).
Άνεργος πολίτης θεωρείται μόνο όποιος είναι εγγεγραμμένος στο αντίστοιχο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. Εφόσον ο πολίτης δεν εργάζεται, δεν έχει εισοδήματα αλλά δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. δε θεωρείται άνεργος.
Τα δικαιολογητικά για την κατά περίπτωση εγγραφή στο μητρώο ανέργων αναφέρονται στο site του Ο.Α.Ε.Δ. http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=605&Itemid=556&lang=el
Επόμενο κριτήριο -ενδέχεται να- είναι η παρακολούθηση από τον άνεργο πολίτη, ενός συμβουλευτικού σεμιναρίου που διοργανώνεται από τον Ο.Α.Ε.Δ., με σκοπό την ενημέρωση του σε θέματα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Η διοργάνωση τέτοιων συμβουλευτικών σεμιναρίων λαμβάνει χώρα σε περιόδους που προηγούνται της προκήρυξης επιδοτούμενων προγραμμάτων για ανέργους. Η διάρκεια τους είναι ολιγόωρη (15-16 ώρες σε βάθος 4-5 ημερών) και για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτά πρέπει να κάνει αίτηση συμμετοχής στο γραφείο Ο.Α.Ε.Δ. της περιοχής του. Προφανώς μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Στα τελευταία επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων, δεν απαιτείται ως προαπαιτούμενο δικαιολογητικό η ύπαρξη παρακολούθησης του συμβουλευτικού σεμιναρίου, παρόλα αυτά καλύτερα να έχει γίνει από τον άνεργο πολίτη η αίτηση στον Ο.Α.Ε.Δ. για την παρακολούθηση του και ας μη χρειαστεί να προσκομιστεί.
Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω απαιτήσεις ο άνεργος πολίτης μπορεί να αιτηθεί την υπαγωγή του στο πρόγραμμα ενίσχυσης. Έχει παρατηρηθεί να υπάρχουν κάποιες διαφορές από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Ο πολίτης που θα καταθέσει φάκελο για την υπαγωγή του σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης μπορεί να είναι άνεργος, μπορεί όμως να έχει προχωρήσει σε έναρξη της επιχειρηματικής του προσπάθειας.
Το πρόγραμμα μπορεί να ζητάει από τον άνεργο υποψήφιο, την έναρξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης ένταξης ή σε περίπτωση που ο υποψήφιος έχει προβεί σε έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, να το έχει πράξει σε ένα χρονικό διάστημα το οποίο δεν απέχει πολύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης του προγράμματος.
Δυστυχώς δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από την ημερομηνία έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, παρά μόνο όταν δημοσιευτεί η προκήρυξη του προγράμματος ή εφόσον υπάρξει προδημοσίευση του προγράμματος όπου θα περιγράφονται οι βασικοί κανονισμοί που θα το διέπουν.
Έχοντας ξεπεράσει τους σκοπέλους για την υποβολή του φακέλου υπαγωγής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα, ο εν δυνάμει πλέον δικαιούχος πρέπει να κατέχει δυο πολύ βασικές γνώσεις:
- Η υποβολή αίτησης σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας δε σημαίνει και την αυτόματη ένταξη του υποψηφίου. Η αίτηση εφόσον δεν έχει ελλείψεις, θα αξιολογηθεί, θα βαθμολογηθεί και θα καταταγεί σε θέση αναλόγως με τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώσει. Θα δημιουργηθεί μία λίστα με όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, πρώτες θα είναι οι αιτήσεις με την υψηλότερη βαθμολογία και τελευταίες οι αιτήσεις με τη χαμηλότερη βαθμολογία. Το ποιες αιτήσεις θα επιχορηγηθούν εξαρτάται από το ύψος του προϋπολογισμού του προγράμματος και από τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν. Το ποσό του προϋπολογισμού είναι γνωστό όχι όμως και ο αριθμός των αιτήσεων, συνεπώς μόνο όταν εκδοθούν τα αποτελέσματα θα μάθει ο εν δυνάμει δικαιούχος αν εγκρίθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του.
- Η ένταξη σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα δε σημαίνει ότι ο δικαιούχος θα πάρει χρήματα στο χέρι για να στήσει την επιχείρηση του ή να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Πρώτα εξοφλεί τους λογαριασμούς, πληρώνει ότι δαπάνες έχει εγκριθεί και στη συνέχεια καταθέτει τα εξοφλημένα παραστατικά και παίρνει τα χρήματα πίσω. Όταν για παράδειγμα ένα πρόγραμμα δημοσιεύει ότι θα ενισχύσει πχ με 20.000 € άνεργους πολίτες για ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, εννοεί ότι ο άνεργος θα ξεκινήσει την επιχείρηση του, θα πληρώσει τις δαπάνες που απαιτούνται (όχι άμεσα αλλά μέσα σε μια περίοδο 2 – 3 ετών) και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα του επιστρέψει τα χρήματα που έχει ήδη δαπανήσει.
Αυτές είναι κάποιες πολύ βασικές παράμετροι που διέπουν τα προγράμματα που ενισχύουν ανέργους και νέους ελεύθερους επαγγελματίες. Επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι το κάθε επιδοτούμενο πρόγραμμα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του απαιτήσεις συνεπώς ενδέχεται να υπάρχουν παράμετροι από αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω οι οποίες δεν ισχύουν ή να ισχύουν άλλες που δεν περιγράφηκαν καθόλου.
Σε κάθε περίπτωση η Ελιά Μελετητική είναι έτοιμη να καθοδηγήσει το κάθε πολίτη για την ορθή σύνταξη και κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας.