+30 28210 99335   +30 6944372927

HACCP

Η ασφάλεια   των τροφίμων, αποτελεί   πρωταρχικής σημασίας παράγοντα της ποιότητας των τροφίμων και αφορά την προστασία του καταναλωτή µε την παραγωγή τροφίμων τα οποία δεν θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή. Αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των δημόσιων αρχών αλλά και πρωταρχικής σημασίας απαίτηση του καταναλωτή. Η εφαρμογή του συστήματος HACCP (Hazard Analysis – Critical Control Points – Ανάλυση Κινδύνων – Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι ικανή να διασφαλίσει την παραγωγή ασφαλών προϊόντων.

Το σύστημα HACCP αποτελεί µια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων της παραγωγικής διαδικασίας, στην εκτίμηση των κινδύνων και τελικά στον έλεγχο τους.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρότυπο HACCP απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα των τροφίμων. (παραγωγικές, μεταποιητικές, τυποποιητικές, μεταφοράς)

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η εφαρμογή των διαδικασιών HACCP είναι απαραίτητη για την αδειοδότηση και νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια).

Ποια είναι τα οφέλη;

Το σύστημα HACCP έχει ως στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και τον εντοπισμό σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, των πιθανούς μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων, να διερευνά τις πιθανές αιτίες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και να εγκαθιστά τους αναγκαίους μηχανισμούς ελέγχου.

Τονίζεται επίσης ο ρόλος που έχει ο κάθε παραγωγός τροφίμων στην πρόληψη και επίλυση προβλημάτων. Η διαπίστωση της απώλειας ελέγχου δεν γίνεται πλέον µόνο από τις αρμόδιες αρχές µε τη βοήθεια επιθεωρήσεων και αναλύσεων στα τελικά προϊόντα. Η εφαρμογή του συστήματος HACCP, εκτός από την εγγύηση για την ασφάλεια του τροφίμου, συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων μιας επιχείρησης και στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε πιθανά προβλήματα. Επιπλέον, μπορεί να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές αλλά και στην αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα της ασφάλειας της παγκόσμιας εμπορίας τροφίμων.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για πιστοποιηθεί μια επιχείρηση;

Ο χρόνος που απαιτείται για την εγκατάσταση και πιστοποίηση σχετίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζόμενων, τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως απαιτούνται να γίνουν στις υποδομές της επιχείρησης (κτιριακά, εξοπλισμός κτλ) και σε τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες. Πρωτεύων προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή ενδεχόμενη νόμιμη απαλλαγή έκδοσης. Σε μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στις υλικοτεχνικές υποδομές και καλύπτουν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα ο χρόνος κυμαίνεται από 1 ως 3 εβδομάδες.