Δηλώσεις Χαρίτση για το νέο ΕΣΠΑ
- Την 10 Ιανουαρίου 2016
- προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020
Την εβδομάδα που μας πέρασε ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξης Κυρίτσης , προχώρησε σε δηλώσεις αναφορικά με την απορροφητικότητα του προηγούμενου ΕΣΠΑ (περίοδος 2007-2013) για το 2015. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά τους μήνες Οκτώβριος-Δεκέμβριος δόθηκαν από το ΕΣΠΑ 2,3 δις ευρώ, ξεπερνώντας κατά 250 εκ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις. Δήλωσε επίσης ότι από τους πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δόθηκαν στην οικονομία συνολικά 6,4 δις ευρώ.
Έγινε επίσης αναφορά στο ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει προχωρήσει σε ενεργοποίηση των προγραμμάτων για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των προβλεπόμενων πόρων από την Ε.Ε. προς τη χώρα.
Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και θα ανακοινωθούν οι προκηρύξεις για αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα του νέου ΕΠΣΑ.
Πέρα από τις δηλώσεις Κυρίτση καλό είναι να γίνει αντιληπτό από όσους διαχειρίζονται το νέο ΕΣΠΑ, ότι τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να αποφευχθούν. Είναι άλλωστε γνωστό ότι μία από τις δύο πηγές εισοδήματος για την ελληνική οικονομία είναι τα χρήματα που προέρχονται από την Ε.Ε. Η άλλη πηγή είναι τα χρήματα που προέρχονται από τον Τουρισμό.
Όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν και εγκρίνονται από την όποια διαδικασία αξιολόγησης ενός επιδοτούμενου προγράμματος, το πράττουν έχοντας στο μυαλό τους ότι θα λάβουν τα χρήματα που τους αναλογούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αν αντ’αυτού οι πληρωμές καθυστερούν, τότε η όλη διαδικασία μπορεί να προκαλέσει αντί για την ενίσχυση, έντονο προβληματισμό στην υπαγόμενη επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά καλό είναι όλοι όσοι επιθυμούν να υπαχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα να γνωρίζουν ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να προκύψουν, συνεπώς η κάθε επιδότηση μπορεί να αποτελέσει χρηματοδοτικό εργαλείο, όχι όμως σωσίβια λέμβο για την επιβίωση και ανάπτυξη της κάθε επιχείρησης.
Αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται προς τη χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων. Οι λογής λογής επενδυτικές κινήσεις πρέπει να γίνονται χρησιμοποιώντας μέρος των αποθεματικών που υπάρχουν ή μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το θέμα είναι ότι τα αποθεματικά των ελληνικών επιχειρήσεων δεν βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο ενώ ο τραπεζικός δανεισμός έχει πρακτικά εκλείψει για τον ελληνικό επιχειρείν.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και επίσης ότι η διαδικασία υποβολής φακέλου υπαγωγής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι πολύ γραφειοκρατική και απαιτεί σύνθετους χειρισμούς, η κάθε επιχείρηση πρέπει να έρχεται σε επαφή με σοβαρούς επιχειρηματικούς συμβούλους, που αντίθετα με τους τυχάρπαστους συμβούλους, δεν υπόσχονται σίγουρη έγκριση και χρηματοδότηση, που θα προέλθει από τους ‘‘φίλους’’ μέσα στο υπουργείο ή από τον τάδε βουλευτή που θα ‘‘σπρώξει’’ το φάκελο.
Για κάθε άλλη πληροφορία επικοινωνήστε με την Ελιά Μελετητική συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας ή στα τηλέφωνα που βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας.