+30 28210 99335   +30 6944372927

ISO 22000

Τα συστήματα διαχείρισης της υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων συνιστούν μία τεκμηριωμένη μέθοδο διαχείρισης των πιθανών κινδύνων σε όλη την αλυσίδα από την παραγωγή, τη διανομή ως και την κατανάλωση. Βασίζονται σε πρότυπα και αρχές που περιγράφουν τις διαδικασίες οι οποίες απαιτούνται ώστε να επιτευχτεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της παραγωγής ασφαλών τροφίμων. Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων, συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου κατά την παραγωγική διαδικασία, την αποθήκευση και την εμπορία των προϊόντων.

Το πρότυπο ποιότητας ISO 22000 επιβάλλει σε καθένα από τους φορείς της αλυσίδας τροφίμων όχι μόνο να ελέγχει τους άμεσους προμηθευτές και άμεσους πελάτες του, αλλά και να διασφαλίζει ότι η αλυσίδα τροφίμων καλύπτει τις απαιτήσεις για ασφαλές προϊόν.

Σε ποιους απευθύνεται;

Το πρότυπο απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων όπως:

α) Οργανισμούς που συμμετέχουν άμεσα στην αλυσίδα τροφίμων πχ παραγωγής ζωοτροφών, συγκομιδής γεωργίας, παραγωγής συστατικών, μεταποίησης, λιανικής, διάθεσης τροφίμων, τροφοδοσίας, υπηρεσιών καθαριότητας και απολύμανσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων.

β) Οργανισμούς που συμμετέχουν έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων πχ οι προμηθευτές σε εξοπλισμό, οι προμηθευτές σε καθαριστικά και απολυμαντικά, οι προμηθευτές σε υλικά συσκευασίας και άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.

Ποια είναι τα οφέλη;

Τα πλεονεκτήματα εφαρμογής του προτύπου ISO 22000 στους άμεσα εμπλεκόμενους χρήστες είναι:

α) αποτελεσματικότερος έλεγχος των κινδύνων της ασφάλειας τροφίμων

β) βελτιστοποίηση πόρων

γ) βελτιωμένη τεκμηρίωση

δ) οργανωμένη και στοχευμένη επικοινωνία

ε) συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίων φορέων στους οποίους σχετικά πιστοποιητικά περιλαμβάνονται στα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Ποια είναι η διαδικασία πιστοποίησης;

Η διαδικασία πιστοποίησης περιλαμβάνει δύο σκέλη.

α) την εγκατάσταση του προτύπου ποιότητας και

β) την πιστοποίηση του από Φορέα Πιστοποίησης

Η επιχείρηση που επιθυμεί να πιστοποιηθεί με κάποιο πρότυπο ποιότητας πρέπει να συνεργαστεί με ένα σύμβουλο ποιότητας που θα την καθοδηγήσει στην εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου ποιότητας.

Ένας μεγάλος αριθμός Φορέων Πιστοποίησης έχει διαπιστευτεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) για την έκδοση πιστοποιητικών ποιότητας προς τις επιχειρήσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία , εφαρμοστεί δηλαδή το σύστημα ποιότητας, καλείται ο Φορέας Πιστοποίησης να κρίνει το κατά πόσο η επιχείρηση συμμορφώνεται με τις νομοθετικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια τροφίμων, να επιθεωρήσει τις υλικοτεχνικές υποδομές και να αξιολογήσει την εν γένει εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

Εάν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό τότε εκδίδεται το πιστοποιητικό ποιότητας από το Φορέα Πιστοποίησης. Σε περίπτωση που εντοπιστούν αποκλίσεις τότε η επιχείρηση προβαίνει στις απαιτούμενες διορθώσεις και γίνεται επαναξιολόγηση από το Φορέα Πιστοποίησης.

Το πιστοποιητικό ισχύει για τρία χρόνια με την προϋπόθεση πως θα καλύπτονται οι απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000:2005 και αυτή η συμμόρφωση θα επιβεβαιώνεται από το Φορέα Πιστοποίησης με ετήσιες αξιολογήσεις.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για πιστοποιηθεί μια επιχείρηση;

Ο χρόνος που απαιτείται για την εγκατάσταση και πιστοποίηση σχετίζεται από το μέγεθος της επιχείρησης, τον αριθμό των εργαζόμενων, τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως απαιτούνται να γίνουν στις υποδομές της επιχείρησης (κτιριακά, εξοπλισμός κτλ) και σε τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες. Πρωτεύων προαπαιτούμενο είναι η ύπαρξη άδειας λειτουργίας ή ενδεχόμενη νόμιμη απαλλαγή έκδοσης. Σε μικρές επιχειρήσεις στις οποίες δεν απαιτούνται μεγάλες αλλαγές στις υλικοτεχνικές υποδομές και καλύπτουν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα ο χρόνος κυμαίνεται από 1 ως 4 μήνες.